Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

МОСВ ще забрани строителството в зона "Комплекс Калиакра"

Изградените в района вятърни паркове остават, но ще трябва да има работеща система за предупреждение на птиците

МОСВ ще забрани строителството в зона "Комплекс Калиакра"

Снимка: Архив Ройтерс

Министърът на околната среда и водите трябва да обяви забрана за строителство в зона "Комплекс Калиакра", за да бъде опазен степният хабитат. Това е част от ангажиментите на страната, които са поети във връзка с делото, водено от Европейската комисия за нарушения в региона.

До септември трябва да гарантира, че системата за ранно предупреждение на прелитащите птици е работеща. До пълното изграждане на сега съществуващата система трябва да бъдат взети и временни мерки, част от които са вятърните генератори в региона да бъдат спирани по време на миграцията на птиците.

ЕК заведе дело срещу България за нарушения за законодателството за защита на животинските видове. В зона с местообитания на птици бяха изградени вятърни турбини, които са опасни за живота на птиците. В резултат на споразумението в съда инвеститорите ще могат да запазят тези инсталации, ще остане и голф игрището в района, посочи още министърът на околната среда Нено Димов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Важно условие е и финализирането и приемането на интегриран план за управление на района на Калиакра. Той следва да включва мерки, съгласно Плана за действие за защита на червеногушата гъска.

Заповедите предстои да бъдат издадени в най-скоро време. Те са по реда на Закона за биологичното разнообразие и с тях ще се забранят и ограничат дейностите в защитени зони „Калиакра” и „Белите скали“ за опазване на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите ще може временно да спира работата на единични вятърни турбини, групи от ветрогенератори или цели ветроенергийни паркове, при наличие на данни за интензивен миграционен поток на птици, които в комбинация със специфични климатични условия, създават опасност от сблъсък с витлата.

В зоната се забранява увреждане и унищожаване на естествената растителност в крайбрежната плажна ивица и в дюни извън активната плажна площ, освен в случаите на почистване от инвазивни и неместни видове. Няма да могат да се отводняват езера, блата и други естествени водни обекти, да се коригират и преграждат с диги.

Категорично се забранява издаването на нови разрешения за строеж и всякакво строителство на територията. Ограничението няма да се прилага за обекти с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта, за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане, ремонт или реконструкция на съоръжения (елементи) на техническата инфраструктура, посочват от МОСВ.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от България
Регионалният министър: Алепу е огледало на държавата